Agenda Projecten Info

SCHOOL AROUND is een experiment rondom onderwijsvernieuwing waarin vastgeroeste patronen worden doorbroken en omgekeerd. Op schoolaround.tv verzamelen wij de onderzoeksresultaten door de persoonlijke verhalen van alle betrokken deelnemers te vertellen. 

 

INFO

 

SCHOOL AROUND is een tweejarig programma van MU Play&Learn en SintLucas dat met de nieuwe school en het nieuwe leren te maken heeft. Voor initiatiefnemers Vivian van Gaal (MU) en Pieter van Klaveren (SintLucas) staan creativiteit en het doorbreken en omkeren van oude, vastgeroeste patronen centraal. In AROUND SCHOOL experimenteren we letterlijk in, maar vooral ook rondom school en zoeken we de grenzen op van de functionaliteiten van het nieuwe schoolgebouw van SintLucas en de verschillende rollen die studenten, docenten en andere personen daarin spelen. Behalve een clustering van mooie projecten is SCHOOL AROUND vooral een intense, meerjarige inspanning en verbinding met als doel van elkaar te leren en gezamenlijk nieuwe onderwijsomgevingen te creëren.

 

 

WAAROM? Omdat de houdbaarheidsdatum van het huidige onderwijssysteem verstreken is!

De veranderingen in de maatschappij, op zowel technologisch als maatschappelijk gebied, vragen om een andere benadering van school, en van leren. Met SCHOOL AROUND willen we een creatieve bijdrage leveren aan het debat over onderwijsvernieuwing en vooral scholen, docenten, studenten, kunstenaars en ontwerpers inspireren om mee te doen.

 

Eind 2016 verhuist SintLucas naar een nieuw schoolgebouw op het Strijp-S terrein in Eindhoven. In aanloop daarvan neemt SintLucas het ontwerp, de inrichting en de functionaliteiten van het schoolgebouw onder de loep. SCHOOL AROUND geeft de vrijheid om wat meer extreme en futuristische scenario’s te onderzoeken en verbeelden, samen met kunstenaars. En de resultaten hiervan mogelijk mee te nemen in het nieuwe gebouw en onderwijs.

 

WANNEER? School Around loopt van begin 2015 tot eind 2016.

De highlights van 2015:

5 Februari                             "De onderwijzer aan de macht" Eindhoven Tegenlicht Meet Up 

Mei - Juni                              Project "Pencil vs Pixel"

11 September                       Schoolaround.tv #1: Het Nieuwe Klaslokaal?

18, 22 en 23 Oktober            "The Reversed School Bus" tijdens Dutch Design Week 2015

 

 

WAAR? De projecten en experimenten vinden plaats bij MU op Strijp-S en bij Sint Lucas op de Von Flotowlaan in Eindhoven.

Soms wijken we uit naar andere locaties zoals wanneer we met The Reversed Schoolbus door de stad gaan rijden.

 

Meld je aan voor de MU nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de projecten. Of houd deze website in de gaten...

 

 

 

 

PROJECTEN

 

UITVERGROTEN, OMKEREN EN BINNENSTEBUITEN HALEN. In drie projecten rekken MU en SintLucas de grenzen, functionaliteiten van het schoolgebouw en de creative community op. Daarnaast reflecteren we doorlopend op de uitkomsten.

 

Pencil vs Pixel

Het eerste project richt zich op de onderwijsomgeving. Dat doen we in het experiment PENCIL vs PIXEL. Hiervoor nodigden we ontwerpstudio KNOL en Virtual Reality kunstenaar Sander Veenhof uit. In mei en juni 2015 gaan twee klassen studenten van het SintLucas in verschillende settings onderwijs volgen, variërend van 100% analoog tot 100% virtueel. Elke fase representeert een potentieel toekomstscenario voor het onderwijs. Behalve een designonderzoek naar de schoolklas van de toekomst, is Pencil vs Pixel een sociaal-psychologisch onderzoek. Meer info op MU Play&Learn.

 

The Reversed School

Het tweede project focust op de actoren in deze omgeving en het doorbreken van rolpatronen. In THE REVERSED SCHOOL leert oud van jong. De komende twee jaar onderzoeken MU en SintLucas onder leiding van Danny van der Laan wat de ideale vorm is van deze 'omgekeerde universiteit'. Doel is om vanaf eind 2016 een gezamenlijk, structureel programma aan te bieden van workshops en cursussen voor senioren, gemaakt en gegeven door studenten. Meer info op MU Play&Learn.

 

Schoolaround.tv

En het derde project keert de andere twee binnenste buiten door ervoor te zorgen dat alles wat we onderzoeken en doen zichtbaar gemaakt wordt. Hiervoor heeft Marsha Simon, ontwerper en innovator, het concept SCHOOLAROUND.TV bedacht. Een redactie deelnemers, filmers en bloggers van SCHOOL AROUND laat hier zien hoe zij de verschillende initiatieven ervaren. 

 

 

AGENDA

2017

Implementatie Testlab bij SintLucas...? (-;

 

 

22 - 30 oktober 2016

Eindpresentatie SCHOOL AROUND tijdens DDW16.

 

 

zomervakantie 2016

Verhuizing SintLucas naar het Nieuwe schoolgebouw op Strijp S.

 

 

20 mei 2016

Progress vs Regress

 

Filmvertoning 'Progress vs Regress' van Melanie Bonajo bij MU in het kader van 'De Reversed School'. 

Aansluitend een gesprek onder leiding van Katinka Scheepers (17 jaar) en Lydia Herremans (71 jaar).

 

___________________________________________________________________________________________________________

 

 

26 jan 2016

Studenten SintLucas ontwerpen campagne Reversed Mentoring.

 

 

8 jan 2016

Reversed Mentoring bij de onderwijsdagen.

 

 

18, 22 en 23 okt 2015

The Reversed Schoolbus

 

Tijdens de Dutch Design Week rijdt 'The Reversed Schoolbus' met een programma voor senioren, door studenten.

Locatie: door heel Eindhoven | Meer info: volgt 

 

 

21 okt 2015

Pencil vs. Pixel op DDW Talkshow

 

Tijdens MU’s talkshow op Dutch Design Week presenteert KNOL het concept, ontwerp en de resultaten van Pencil vs. Pixel. Bij MU op de DDW is tevens het nieuwste werk van KNOL te ervaren, Collective [Ir]Rationalities, een installatie over massagedrag en zwermintelligentie.

Meer info: http://www.mu.nl/nl/exhibitions/future/collective-irrationality/

 

 

13 en 14 okt 2015

School Around bij Kennisfestival Leren in Brainport

 

Hoe ziet de toekomst van het onderwijs eruit? Die vraag wordt gesteld tijdens de eerste editie van dit onderwijsfestival in het Eindhovense Evoluon. MU Play&Learn geeft hierop antwoord door verschillende projecten te presenteren zoals School Around en Coded Creatures.

Meer info: http://nextgeneration.brainport.nl/events/conferentie-leren-in-brainport

 

 

15 sept 2015

Pencil vs. Pixel op Samen Slimmer Symposium

 

Op 15 september presenteren KNOL, MU en SintLucas de resultaten van het project op het Samen Slimmer symposium tijdens de European Social Innovation Week in Tilburg. Hier is ook een proefopstelling en demo van het lokaal te zien.

Meer info: http://www.cubiss.nl/agenda/samen-slimmer

 

 

 

27 mei

Fonds Creatieve Industrie

 

Expertmeeting Fonds Creatieve Industrie over onderwijsvernieuwing (besloten)

 

 

22 mei

LongLiveArts

 

MU Reversed School presenteert tijdens Europese conferentie LongLiveArts in Den Haag

Meer info: http://www.longlivearts.eu/european-conference/programme/subprogramme/

 

 

20 mei - 1 juli

Pencil vs Pixel

 

Elke woensdagmiddag tussen 13.30-16.30 uur en op afspraak te bezichtigen, vivian@mu.nl 

De schoolklas van de toekomst, een experiment in samenwerking met studio KNOL

Locatie: MU | Meer info: http://muplaynlearn.nl/pencil-vs-pixel

 

 

 

SCHOOL AROUND wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en vanuit het AARO programma onderwijsomgeving.